Maertje Arents

De afgelopen weken ben ik bezig geweest met de zoektocht naar voorouders in de woonplaats Heenvliet. Gelukkig kunnen we hier ons verlaten op geschreven indexen. Deze indexen zijn een leesbare variant van de oorspronkelijk doop- en trouwboeken en kunnen gebruikt worden om snel de juiste registratie in de originele bron te bepalen.

Ik ben begonnen met de zoektocht naar Marigje Arents. De echtgenote van Jan Cornelisse Quack. Ditmaal specifiek gericht op Heenvliet. In de indexen komen we hier maar een vermelding tegen van een Maertje Arents. Qua leeftijd past dit precies in de tijdsgeest. Ze is dan zo’n negentien jaar als ze trouwt.

De ouders van Maertje Arents zijn Bastiaan Arents en Lijsbeth Leenderts. Bastiaan komt uit Geervliet en Lijsbeth uit Nieuwenhoorn. Beider wonende in Geervliet. Als we op zoek gaan naar de huwelijksakte dan vinden we deze in de index op huwelijken en op pagina 42 van het trouwboek.

Om te bepalen of Maertje nog broers en zussen heeft lopen we de index verder langs startende bij de huwelijksdatum 22 oktober 1673. Hier vinden we de volgende familieleden:

Gevonden in de doopindex van Heenvliet:

Op pagina 28 van het Doopboek vinden we Arent terug. We kunnen aan de combinatie van de namen van vader en moeder afleiden dat Arent tot dezelfde familie behoort.

Gevonden in de doopindex van Heenvliet:

Op pagina 35 van het Doopboek vinden we Ariaantje. Ook hier kunnen we aan de namen van vader en moeder vaststellen dat Ariaantje tot dezelfde familie behoort.

 

Samengevat:

Marigje wordt ook wel Maertje genoemd. Er is verder geen andere Arents in de Index die ook maar in de buurt komt. Als Marigje dus uit Heenvliet komt dan moet zij dit zijn. Ook in Geervliet komt geen Marigje of Maertje Arents voor. Sterker nog haar vader Bastiaan kan hier ook niet worden gevonden. Wat op zich vreemd is omdat duidelijk staat aangegeven dat hij uit Geervliet komt.

Bastiaan Arents en Lijsbeth Leenderts zijn getrouwd op 22 oktober 1673 in Heenvliet. Uit dit huwelijk de volgende kinderen:

  • Arent, gedoopt in Heenvliet op 29 november 1676 getuige bij de doop was Maddeleentje Bastiaans.
  • Maertje, gedoopt in Heenvliet op 29 september 1686 getuigen bij de doop was Megesje Willemse. Maertje trouwt rond 1700 met Jan Cornelis Quack
  • Ariaentje, gedoopt op 29 september 1686 in Heenvliet getuige bij de doop was Pietertje ???

In welke mate kunnen we nu met zekerheid vaststellen dat deze Maertje tot onze tak behoort. Daar kan ik kort in zijn, dat weten we niet 100% zeker. De enige manier van bewijsvoering is uitsluiting. Dat wil zeggen ook in andere plaatsen op zoek te gaan naar naar Maertje Arends. Daarnaast zijn er nog secundaire bewijzen zoals de getuigen en de namen van de familieleden. Komen deze ook terug in de navolgende generaties? Deze secundaire bewijsvoering is erg dun. Zo heet een kind van Maertje ook Ariaentje. Is ze vernoemd naar de zus maar waarom is zij dan geen getuigen?

De enige actie die nu nog overblijft in in de naamcatalogus van het Streekarchief te zoeken naar andere naamgenoten van Marigje om eventueel alternatieven te onderzoeken.

 

Bronnen

 

Posted in: