van Mourik

Na een wekenlang onderzoek naar de oudste voorvader wil ik de focus verplaatsen naar de verbreding van de stamboom. Zo komen we in het eerste huwelijk, dat van Willem en Pieternella, de familie van Mourik tegen. Dit is de meisjesnaam van Pieternella en ooit ook het startpunt geweest van dit onderzoek (de rouwkaart).

Waar kwam deze familie vandaan? Als we zoeken in de indexen van de gemeente Vlaardingen dan komen we daar Gerrit van Mourik, de vader van Pieternella, tegen. Ook in de bijlagen van het huwelijk van Willem en Pieternella kunnen we vinden dat Gerrit van Mourik de vader is en Anna Elisabeth van Herwijnen haar moeder. Aangezien de ouders uit vuren komen en dat Pieternella daar ook is geboren gaan we dus naar Gelderland. Voordat we de boeken induiken hebben we in ISIS gevonden dat Gerrit van Mourik is overleden in Vlaardingen op 68 jarige leeftijd op 28-8-1924. We kunnen hier nog meer informatie vinden namelijk dat Gerrit is geboren in Opijnen. We gaan dus zoeken naar Gerrits geboorteakte in Opijnen in het jaar (1924 – 68) dus 1855/1856.

Hier vinden we dat op 20 december 1855 de vader Gerrit, 47 jaar oud, aangifte doet van de geboorte van zijn zoon Gerrit. Gerrit is geboren op 18-12-1855. Moeder van Gerrit is Steventje van Zijderveld. Als we gaan zoeken op internet op de namencombinatie van Mourik en Zijderveld komen we al snel een genealogisch onderzoek van deze familietak tegen. Hier kan de gehele stamboom gevonden worden. De familie van Mourik is terug te herleiden tot Jan Geerits Schaef van Mauwerick en bevind zich op dat moment in Asperen waar hij burgemeester was.

Als we ons even beperken tot de eerste generaties dan komen tot het volgende overzicht in de mannelijke lijn (van Mourik):

 

Gerrit van Mourik
& (26-10-1831 te Waardenburg)
Steventje van Zijderveld

|

Gerrit van Mourik (geboren 18 december 1855 te Opijnen)
& (6 december 1878 te Vuren)
Anna Elisabeth van Herwijnen (23 mei 1856 te Vuren)

|

Willem Kwak (geboren 3 maart 1887 te Vlaardingen)
& (24 juni 1908 te Vlaardingen)
Pieternella van Mourik (geboren op 20 december 1888 te Vuren)

 

Voor een verder verdieping van de familie van Mourik in deze lijn kan de genealogie van Reitsma Klant worden geraadpleegd. Vreemd genoeg komt Pieternella hierin niet voor. Alle overige zaken komen echter wel overeen met de gevonden aktes uit de Burgerlijke Stand. Daarmee zijn er voldoende raakvlakken waarop we kunnen stellen dat we op dit onderzoek kunnen aansluiten.

Er is ook sprake van een familiewapen echter heb ik nog geen bewijs gevonden dat deze ook direct te koppelen is aan deze tak. Wel wordt er bij het wapen gesproken over een tak uit Asperen. Dat is deze tak. Dus wellicht is deze toe te wijzen. Als ik later meer bewijs vind om dit te onderbouwen zal ik deze later aan dit artikel toevoegen.

 

Bronnen