Kornelis en Jannetje

Generatie 7 - 1726

  • 90

    Volledigheid

  • 112

    Aantal espresso’s

  • Populariteit

Algemeen

Op 16 november 1726 trouwt Kornelis Jansz Quak van Heenvliet  met Jannetje Florisdr. van Acquoy van Swartewaal beide wonende in Swartewaal. Jannetje is de dochter van Floris Huybertsz. Aqnoij en Jannetje Jansdr. Admiraals en Kornelis is de zoon van Jan Cornelisz Quack en Marigje Arentsd

Uit dit huwelijk de volgende kinderen:

  • Jan, gedoopt op 27 mei 1727 te Zwartewaal. Getuige bij de doop was Ariaantje Jans Quak
  • Teunis, gedoopt op 10-11-1729 te Zwartewaal. Getuige bij de doop was Engeltje Zeedijk. Teunis trouwt op 10 oktober 1751 met Cornelia Frans Groenendijk, dochter van Frans Pietersz. Groenendijk en Willemtje Arijensdr. Geilvoet.
  • Antonij, gedoopt 14 januari 1731 te Zwartewaal. Getuige bij de doop was Geertje Admiraals. Antonij trouwt op 19 mei 1754 in Zwartewaal met Maria Davids Boers. Maria is geboren in Oud-Beijerland en woonachtig onder Heenvliet
  • Kornelia, gedoopt op 08 maart 1733 te Zwartewaal. Getuige bij de doop was Geertje Admiraals. Vermoedelijk overleden voor 24 februari 1737.
  • Arij, gedoopt. 25 juli 1734 te Zwartewaal. Getuige bij de doop was Engeltje Zeedijks. Arij trouwt op 10 april 1757 in Zwartewaal met Arendje Klaesdr. Rhoodenburgh. Beide zijn geboren en woonachtig in Zwartewaal op moment van trouwen. Het is vanuit deze tak dat de latere Burgemeester afstamt. Klik op de link om deze lijn te zien. Arij sterft voor 2 april 1760 want dan hertrouwt Arendje met Leendert Zijdervelt. Arendje sterft voor 27 april 1763 omdat Leendert dan wederom hertrouwt met Arendje Admiraal. Het is nog niet duidelijk of dit familie is van Jannetje (moeders kant).
  • Kornelia, gedoopt 24 februari 1737 te Zwartewaal. Getuige was Geertje Admiraal
  • Gerret, gedoopt 03 juli 1740 te Zwartewaal. Getuige Willemtie Arens. Gerrit trouwt op 29 april 1763 in Zwartewaal met Leentje Kramer. Gerrit sterft voor 14 augustus 1776. Leentje hertrouw namelijk op deze datum met Cornelis Danielse Veen uit Sliedrecht.
  • Marija, gedoopt. 22-09-1743 Zwartewaal. Getuige bij de doop was Kornelis Kwak en Teuntje Jans Kwak
Onderbouwing

We nemen het huwelijk van Teunis Corneliszn Quak en Cornelia Frans Groenendijk van 10 oktober 1751 als uitgangspunt. Hier staat aangegeven dat Teunis Cornelisz Quak geboren is in Zwartewaal. Als we de doop vinden van Teunis met een vader Cornelis dan hebben kunnen we de moeder van Teunis bepalen.

We moeten de doop zoeken rond 1733 (1751 – 18 jaar). We vinden het doopbewijs van Teunis op 10 november 1729. In het doopbewijs staat aangegeven wie zijn ouders zijn n.m. Teunis Jans Quak en Jannetje Floris van Acquoij. Nu we het ouderpaar hebben vastgesteld kunnen we op zoek gaan naar de huwelijksakte van de ouders.

We vinden de huwelijksakte in Zwartewaal op 16 november 1726. We hebben nu weer een aantal interessante gegevens gevonden. De vader van Cornelis heet Jan. Bovendien is Cornelis geboren in Heenvliet. De volgende familie van voorouders moet dus worden gezocht in de deze plaats.

Om eerst deze familie samen te stellen lopen we het doopregister van Zwartewaal na. De lijst toont de familieleden. We hebben twee Kornelia’s. We mogen dus aannemen dat de Kornelia uit 1733 is overleden voor 24 februari 1737.

De familie van Jan Quak kunnen we al voor een deel samenstellen aan de hand van de doopgetuigen. Zijn zus is vermoedelijk Ariaantje. Deze heeft namelijk dezelfde patroniem ” Jans”. Als we de lijst van getuigen verder nalopen dan zien we bij de doop van Marija dat Kornelis Kwak getuige was. Dit is vermoedelijk de vader zelf en Teuntje Jans Kwak. Deze Teuntje zal vermoedelijk eveneens een zus zijn aangezien ook hier hetzelfde patroniem als dan van Cornelis en Ariaantje is.

Geertje Admiraals is de tante van Jannetje van haar moeders kant. Engeltje Zeedijk is nog niet vast te stellen net als Willemtie Arens. Dit wordt vermoedelijk duidelijk als we de volgende familie gaan achterhalen.

Nu de samenstelling van de familie is bepaald. Lopen we het huwelijksregister na voor elk familielid. Uitgaande van de eerstgeborene Jan starten we met onze zoektocht in het jaar 1727 + 18 jaar is 1745.

Na de scan door de trouwaktes van Zwartewaal is van een aantal familieleden niet duidelijk waar deze zijn gebleven zoals Jan, Kornelia en Marija. Om deze te achterhalen gaan we komende periode de Districtsklappers van Voorne Putten en daarna de omliggende gemeentes doorzoeken. Voordat we hier mee beginnen raadplegen we eerst de Burgerlijke Stand (vanaf 1811) om te achterhalen of hier een overlijden is geregistreerd. Hiermee kunnen we dan mogelijk een huwelijkspartner achterhalen. De kans hierop is wel erg laag aangezien men in deze periode niet erg oud werd.

Bronnen
  • Doopbewijs Jan
  • Doopbewijs Teunis
  • Doopbewijs Antonij, Huwelijksakte Antonij en Maria
  • Doopbewijs Kornelia
  • Doopbewijs Arij, Huwelijksakte Arij en Arendje, Hertrouwakte Arendje. Hetrouwakte Leendert
  • Doopbewijs Kornelia
  • Doopbewijs Gerret, Huwelijksakte Gerrit en Leentje, Hertrouwakte Leentje
  • Doopbewijs Marija
Documenten

Berichten over deze familie

  • van Acquoy

    De afgelopen weken ben ik op zoek geweest naar de genealogie van de familie van Acquoy. We komen deze naam in onze stamboom tegen bij Jannetje Florisd van Acquoy. Zoals de naam suggereert zou de oorsprong van deze familie in de gelijknamige woonplaats kunnen liggen. Om dit te onderzoeken ben ik op zoek gegaan naar […]

  • Kwak, Quak, Qwak, Quack

    Je bent er waarschijnlijk een groot deel van je leven mee gepest. Je achternaam. Waar komt deze vreemde naam toch vandaan zul je je vast wel eens hebben afgevraagd? Ik wel tenminste. Allereerst kunnen we vaststellen dat het een hele oude achternaam is. Eentje die al bestond voordat de Burgerlijke Stand werd ingevoerd en men […]

  • Bewijsvoering Burgermeesters Kwak

    Uitgangspunt zijn de gegevens welke onder andere te vinden zijn op de website van het Parlementair Documentatie Centrum. Hier staat aangegeven dat Ary Kwak, Schout van Zwartewaal geboren is op 18-3-1794 en is overleden op 14-9-1850. Hij was getrouwd met Joanna Preuyt. De vader van Ary was Cornelis. In Cornelis zijn overlijdensakte van 25-10-1818 staat […]

  • De visserijvloot van Zwartewaal

    Zwartewaal leefde van de visserij. Het gezegde ‘de zee geeft, de zee neemt’ was helaas maar al te waar. Het dorp werd in 1775 getroffen door het zinken van maar liefst vier schepen. Zwartewaal was eeuwenlang een echt vissersdorp. In de zeventiende eeuw was de visserij de belangrijkste bron van inkomsten. Het was een riskant […]

Historische context