Burgerlijke Stand op FamilySearch

Voor wie het leuk vind om ook eens te speuren in Archieven zijn op de website van de Mormonen de boeken van de Burgerlijke Stand terug te vinden. In ieder geval zijn de meeste gemeentes zoals Velsen en Vlaardingen terug te vinden. De Burgerlijke Stand begint in 1811. Vanaf dit jaar worden alle gegevens van geboortes, huwelijken en overlijden geregistreerd. Zo wordt er bij een huwelijk duidelijk aangegeven wie de vader en moeder van de bruid en bruidegom zijn en is ook een uittreksel van hun geboortebewijzen opgenomen. Deze informatie is van wezenlijk belang om te bepalen wie de voorouders waren. Vanaf 1811 is dit dus goed geregeld.

Om bij de boeken van bijvoorbeeld Vlaardingen te komen volg hiervoor dan de volgende stappen. Ga eerst via de bijgesloten link naar de website van de Mormonen. Scroll vervolgens naar onderen en kies hier voor Continental Europe.

FamilySearch - Stap 1

FamilySearch – Stap 1

In het volgende scherm kan aan de rechterzijde verfijnd worden op land. Kies hier voor de Netherlands. In de lijst die vervolgens aan de linkerkant verschijnt kiezen voor Netherlands, Zuid-Holland Province, Civil Registration, 1811-1942. Kies hier voor het doorzoeken van de afbeeldingen:

FamilySearch - Kies Civil Registration 1811 - 1942

Kies in de lijst van plaatsen voor Vlaardingen. Indien we bijvoorbeeld de geboorte van Willem (3-3-1887) willen bekijken kiezen we na de plaats voor Geboorte 1887-1889. We zijn nu aangekomen in het boek van de Burgerlijke Stand. De viewer wordt gestart en de eerste pagina wordt getoond. We bladeren nu naar 3 maart 1887 en weldra vinden we de geboorte registratie van Willem. Aan de rechterzijde zit de mogelijkheid om in te zoomen en om de afbeelding op te slaan.

Op deze manier moeten dit soort boeken worden doorlopen vanaf de huwelijksdatum en enige jaren ervoor (moetjes) om op deze wijze van alle kinderen een geboorteregistratie te vinden. Dit gaat overigens goed tot 1811. Daarvoor moeten we ons verlaten op kerkelijke registratie. Gelukkig waren onze voorouders zeer gelovig waardoor we de lijn ver terug kunnen volgen.