Adriaantje Overgaauw

De Watersnoodramp 1953

Afgelopen donderdag heb ik na vele jaren weer eens gesproken met mijn oom Dirk en tante Anneke. Het was goed om ze weer eens te spreken. Ik kon het niet nalaten om hun ook over deze website te vertellen. Direct wist oom Dirk te vertellen dat Opa Willem eens heeft gezegd dat hij zussen heeft verloren tijdens de watersnoodramp. Dat was mij onbekend. Ik ben meteen op zoek gegaan in de archieven om te speuren naar familieleden.

Op de website http://www.deramp.nl/ vond ik al snel een familielid, namelijk Adriaantje Kwak-Overgaauw, overleden te zuidland. Tijdens de zoektocht naar foto’s van Zuidland kwam ik in contact met Teun Kweekel die een fantastische website heeft (http://www.zuidlandonsdorp.nl/) over Zuidland boordevol met foto’s en verhalen. Van hem ontving ik de foto’s van het graf van Adriaantje en op zijn site vond ik de rouwkaart van toen met de naam van Adriaantje.

Adriaantje trouwt op 25 augustus 1897 in Zuidland met Frans Kwak. Adriaantje is het kind van Jan Overgaauw en Maria Ruighaver, geboren op 4 februari 1875 te Zuidland. Adriaantje is verdronken op 1 februari 1953 tijdens de Watersnoodramp. Adriaantje was toen 77 jaar oud. Alle andere zussen van overgroot opa Willem zijn overleden na 1953 (Neeltje, Geertje en Klazina Wilhelmina). Adriaantje lijkt dus het enige slachtoffers te zijn in de familie.

Bronnen
  • Foto van de grafsteen van Adriaantje Kwak-Overgaauw – met dank aan Teun Kweekel
  • Foto van herdenkingsmonument Watersnoodramp Zuidland – met dank aan Teun Kweekel
  • Rouwkaart Adriaantje Kwak-Overgaauw – www.zuidlandonsdorp.nl
  • Overzichtskaartje met de overstromingsgebieden
  • Huwelijksakte Frans en Adriaantje inclusief bijlagen
Documenten