Terugkijken op 2013

We kijken terug op een zeer actief jaar waarin gedachten, verhalen, onderzoeken, foto’s en geschiedenis zijn samengekomen op één plek. Zo ontstaat er langzamerhand een mooi, duidelijk en compleet verhaal over onze familiegeschiedenis.

In het laatste kwartaal van dit jaar zijn we druk bezig geweest met het onderzoek naar de laatst gevonden familie en de oudste voorvader. Tot op heden hebben we nog alleen maar richtingen kunnen uitsluiten. Wat op zich ook een resultaat is maar natuurlijk niet de gewenste. In de archieven vinden we flarden materiaal waarin de namen van onze voorouders worden genoemd. De uitdaging ligt in het aantonen dat dit ‘onze’ voorouders betreft. In vele gevallen is dat niet meer te achterhalen en blijft de naam een echo in de geschiedenis. Uiteraard zullen we ook deze gevallen blijven bespreken.

De afgelopen maanden zijn we ook gestart met het beschrijven van de takken. De takken beschrijven de leden die niet behoren tot de directe lijn. We komen de informatie vaak tegen tijdens het onderzoek naar andere onderwerpen. Persoonlijk vind ik het erg leuk om ook te zien waar deze heen gaan. Deze takken komen ook vaak naar ons toe doordat deze bij elkaar gebracht worden door de MyHeritage website. Deze website, waar een publicatie van onze boom op staat, zorgt er voor dat er automatisch gezocht wordt naar gelijknamige personen uit andere bomen. Hierdoor ontstaan er koppelingen.

Als we takken vinden dan beschrijven we dit in een artikel die we dan koppelen aan de familie waartoe deze tak behoort. Ook breiden we de beschrijving uit van de betreffende familie. Zo hebben we o.a. de ‘van Mourik’ tak beschreven. We gaan voor deze takken niet de gehele geschiedenis achterhalen en met doop- en trouwaktes onderbouwen. Dit doen we voor maximaal de eerste generatie daarna verlaten we ons op bestaand onderzoek mocht deze er zijn. Hier nemen we dan ook de bronvermelding van op.

De oplettende bezoeker heeft dan ook kunnen zien dat de familiebeschrijving van bijvoorbeeld Jan en Marigje behoorlijk is uitgebreid met informatie over de familiestructuren van de familieleden van de niet directe lijn zoals Teuntje en Ariaantje. Wat leuk is om te constateren dat de zussen getuigen bij de doop van elkaars kinderen maar dat ook de schoonzus, Jannetje Floris van Acquoy, getuigd. Hiermee krijgen we de bevestiging dat de oudste familie in de gevonden samenstelling bij elkaar hoort. Het is dus zeer zinvol om ook van de takken de getuigen in kaart te brengen.

De locale geschiedenis ligt niet zo voor het oprapen en is veelal algemeen van aard. In de gevonden beschrijvingen van de omgeving Heenvliet en Zwartewaal wordt een totale eeuw besproken in een enkele alinea. Klaarblijkelijk destilleert de geschiedenis naar een wel heel hoog abstractieniveau als het maar lang genoeg geleden is. Gelukkig hebben we nog wat zaken kunnen achterhalen zoals achtergrond informatie van de Baron en een pachtakte van een voorouder. Dit geeft kleur aan de geschiedenis van onze familie en helpt bij de beeldvorming van de omstandigheden waarin onze voorouders leefden. Het zijn juist de simpele en alledaagse herinneringen die interessant zijn. Neem bijvoorbeeld het krantenartikel over Willem en Pieternella waarin hun eerste ontmoeting wordt beschreven.

De website trekt inmiddels flink de aandacht. Er zijn tien unieke bezoekers per dag en dit stijgt nog steeds. Via de website zijn al diverse contacten gelegd met naamgenoten die ook onderzoek verrichten. We worden dus steeds meer gevonden.

Volgend jaar gaan we ons meer richten op de recentere geschiedenis. Die van grootouders en overgrootouders. Inmiddels is er veel materiaal verzameld en zijn ook contacten gelegd met familieleden die een stortvloed aan anekdotes hebben. Hiervoor zal de site ook achter de login groter worden. Om hier toegang tot te verkrijgen is het van belang om te registreren. Dit kost niets en alleen bedoeld om de privacy van de genoemde personen te beschermen.

We gaan ook zoeken overzee in Amerika, Indonesië en Zuid-Afrika. Hier zijn diverse Kwakken te vinden maar is dit ook familie? Ook vinden we Kwakken in de archieven van de VOC en de WIC. Kortom we zijn nog lang niet klaar.

Mochten er mensen zijn die mee willen helpen bouwen aan dit digitale monument laat het mij dan weten. Alle hulp is welkom.

 

Aan alle bezoekers de beste wensen voor 2014.

 

Posted in: